Skip to content
5G, apocalíptics i integrats

5G, apocalíptics i integrats

Al marge de teories conspiratives, les grans companyies de telecomunicacions, han començat a anunciar a bombo i platerets la imminent implantació de la tecnologia 5G, sense explicar l’impacte que tindrà en la nostra societat.


Des de fa un temps es ve parlant dels avantatges del conegut 5G i de la seua imminent incorporació a la nostra vida quotidiana. Però també es comenta, i cada vegada més, sobre els impactes negatius que aquesta nova tecnologia tindrà tant en la societat com en el medi ambient. A França s’ha obert un debat al més alt nivell per a estudiar aquestes qüestions.

Per a qui encara no estiga al corrent, 5G són les sigles utilitzades en telecomunicacions per a referir-se a la cinquena generació de tecnologies de telefonia mòbil i internet, i els seus avantatges enfront de la tecnologia 4G són principalment millores de velocitat i latència en els dispositius i en l’ús d’internet. Els avantatges, veiem, són de caràcter tecnològic, però els problemes que implica l’ús del 5G no tenen el mateix caràcter, sinó que abasten àmbits molt més importants com el medi ambient, la societat i l’individu.

Respecte a l’impacte negatiu sobre el medi ambient, s’estima que la seua implantació suposarà un augment desorbitat en el consum elèctric, entre el 10% i el 30% segons diverses fonts, a més d’augmentar l’emissió GEI i la generació de residus, degut principalment a la necessitat de nous dispositius adaptats a la nova tecnologia, així com el consum dels recursos naturals limitats del nostre planeta. Per tot això la Convenció Ciutadana pel Clima, impulsada per Macron, ha demanat una moratòria en la implantació del 5G per a avaluar prèviament el seu impacte mediambiental.

L’altre gran desavantatge del 5G fa referència a la pèrdua de privacitat de l’individu, tema que està creant molta preocupació en l’actualitat. L’Agència Espanyola de Protecció de Dades va redactar aquest maig passat un informe en el qual s’alerta sobre els riscos per a la privacitat, ressaltant aspectes com la geolocalització, les decisions automatitzades sobre les persones, la falta d’un model homogeni de seguretat o l’augment a l’exposició de ciberatacs.

Finalment dir que aquests són només alguns dels problemes que aquesta nova generació de tecnologies portarà, i que són els que més veu i suport estan tenint per part de les autoritats i experts, però lamentablement sospitem que són molts més els que aniran sorgint a mesura que 5G es vaja incorporant al nostre dia a dia.

En aquests moments, en què l’evidència del canvi climàtic amenaça el futur del planeta, es fa necessari tindre una visió global i a llarg termini que pose en valor un creixement sostenible per damunt d’interessos econòmics.

Entrades relacionades

Xatcom – Agencia digital Valencia
C/ de Molinell, 37  46010 València

Tots els drets reservats © Xatcom 2016

Xatcom – Agencia digital Valencia
C/ de Molinell, 37  46010 València

Tots els drets reservats © Xatcom 2016