Així com ha ocorregut amb les cabines telefòniques o els telegrames, els telèfons fixos desapareixeran de les nostres vides i passaran a ser una relíquia del passat? El debat encara no ha arribat al nostre país, però a la veïna França és de plena actualitat. El principal operador francès, Orange, ha anunciat que a partir del 15 de novembre tots els clients nous i els que es canvien d’habitatge no podran contractar una línia telefònica fixa analògica. Per contra, es veuran obligats a comptar amb una connexió via IP per fibra òptica. L’extinció definitiva de les línies analògiques es preveu per l’any 2023.
Certament, a bona part de les persones immerses en la societat digital ens pot costar prou de recordar la darrera telefonada feta des d’un dispositiu fixe. Com a conseqüència de la proliferació dels telèfons mòbils intel·ligents, la davallada d’usuaris ha estat constant i l’aparell fix ha passat en molts casos a ser un objecte abandonat en un racó de la llar. A França s’ha calculat, després de l’anunci d’Orange, que des de 2012 el nombre d’usuaris de telefonia fixa s’ha dividit per deu. Més o menys la meitat dels usuaris, que són un conjunt de 20 milions, manté la línia encara sense connexió a internet.
Segons Orange es tracta d’un canvi tecnològic que millorarà el servei; és a dir, que la telefonia fixa continuarà existint però passarà per internet. Una vegada feta la transició Orange promet dispositius simplificats per la gent gran, una de les principals preocupacions, i que es podrà contractar la línia telefònica sense obligació d’afegir internet ni televisió a un preu semblant a l’actual.
Al nostre entorn més immediat el debat encara no s’ha produït. Els operadors continuen oferint línies fixes tradicionals, com és el cas de Movistar i Vodafone, a preus semblants. Encara resten 20 milions de telèfons fixes a l’estat espanyol, l’ús dels quals no ha deixat de caure des de fa 15 anys. Es parla tres vegades més pel mòbil.
Per cert, telefonia mòbil no és necessàriament sinònim de connectivitat a internet i smartphones. En el Regne Unit acaben de descobrir que l’any passat va augmentar un 5% la venda de telèfons dumbphones. Dumb, idiota en anglès, substitueix smart, intel·ligent. En definitiva, els telèfons mòbils sense connexió a internet, des d’on es pot telefonar, enviar SMS i prou. Segons que sembla el seu retorn a l’escena es deu no sols a compradors sense capacitats digitals, sinó també a persones amb necessitat de desenganxar-se de l’addicció a les pantalles digitals.