Si pensem en una xarxa social de creixement imparable, sens dubte ens ve al cap Instagram. Ara per ara, ha superat els 1000 milions d’usuaris actius. Doncs bé, la xarxa visual per excel·lència ha canviat enguany el seu algoritme, l’anterior era de 2016, i s’ha decidit a explicar-ne el funcionament i acabar amb els rumors que existien al seu voltant. L’algoritme d’Instagram estableix els criteris mitjançant els quals es configura la cronologia dels usuaris. Quins continguts veuen i en quin ordre.
Hi ha tres factors fonamentals que determinen què veiem a la nostra cronologia:
– Interès. Instagram classifica el que més ens agradarà, en funció del nostre comportament anterior en l’aplicació.
– Immediatesa. Es té en compte com de recent és el post.
– Relació. Com de propers som a la persona que ha compartit el post, amb preferència per la gent amb qui hem interactuat en el passat a través de comentaris, etiquetatge mutu..
A més a més, hi ha tres elements addicionals que també influeixen:
– Freqüència amb què s’obre l’Instagram, ja que cada vegada ens mostrarà jeràrquicament les publicacions que es consideren més interessant.
– Seguiment, car si seguim moltíssims usuaris podem perdre’ns continguts de persones específiques.
– Temps d’ús. Depèn del temps que passem a Instagram veurem publicacions destacades en sessions curtes, o per contra aprofundirem més en els continguts de la nostra cronologia.
En definitiva, ens trobem davant d’una situació amb prou analogies amb el que va experimentar l’algoritme de Facebook l’any 2015: l’augment de la competència (com a conseqüència de l’increment d’usuaris i d’empreses que usen Instagram) pot reduir l’abast de les publicacions. Per això moltes webs especialitzades s’han afanyat a publicar articles sobre les millors pràctiques per a aconseguir més impacte en Instagram. Com exemple, aquest article de la secció de tecnologia de La Vanguardia que fa recomanacions amb l’objectiu d’obtenir més visibilitat.