Instagram continuarà creixent en 2019 per damunt dels 1.000 milions d’usuaris, convertint-se en la xarxa social més influent per a la indústria turística. Ho vam anunciar l’any passat en aquest article i les seues expectatives de creixement continuen en xifres rècords. Creada en 2010 inicialment per a usuaris de Iphone, Ipad i Ipod, en 2012 va fer el salt al sistema Android i a l’any següent per a versions de Windows Phone.
La xarxa de turisme permet als seus usuaris compartir fotos i vídeos des de qualsevol lloc i aquest caràcter absolutament la converteixen en una plataforma extraordinària per a compartir experiències de viatge. El 60% dels seus usuaris publica en els seus perfils imatges dels llocs que han visitat i és que Instagram ens ha convertit a tots en fotògrafs de viatge i en potencials ambaixadors de les destinacions turístiques que visitem.
La seva gran capacitat de engagement li permet crear relacions sòlides entre els seus usuaris. De fet, en aquesta xarxa social es registren més de 4 mil milions de “Likes” diaris; i cada imatge publicada rep una mitjana de 25% més engagement que en Facebook.
Cal assenyalar que les imatges publicades en Instagram es poden geolocalitzar. Els Geotag permeten situar mitjançant GPS les imatges i vídeos, la qual cosa permet als usuaris consultar les publicacions realitzades en una determinada ubicació. És una eina molt útil si estem visitant un lloc o planificant la visita.
A més a través de l’ús d’etiquetes Hastags (#) és possible categoritzar les fotografies per temàtica, la qual cosa permet que la nostra publicació pugui ser localitzades en cerques realitzades per altres usuaris. Si durant un menjar en un Restaurant ens serveixen un plat ben presentat, el “moment” es converteix en una foto per a compartir i que pot ser catalogada per (#) i per tant localitzable en les cerques. Els (#) disposen de perfil propi que permet visualitzar totes les publicacions realitzades amb aquesta etiqueta organitzades per data de publicació.
Les imatges són la principal font de generació d’emocions en el moment de seleccionar una destinació. El turista necessita fer-se una composició visual dels llocs que visitarà. La imatge turística creada per a la promoció d’una destinació constitueix el primer llaç d’unió amb potencials turistes.
Un cas d’èxit és el de l’Agència Catalana de Turisme, que va incorporar Instagram com a eina de promoció turística amb la campanya #catalunyaexperiencie i que ha aconseguit més de 2.700.000 imatges d’usuaris que visiten Catalunya, usant l’etiqueta de campanya.
Instagram s’ha convertit en el lloc on cataloguem les nostres experiències emocionals, moltes vegades en directe. També n’és un aparador on descobrim a través de la imatge: ciutats, monuments, paisatges, pobles, que ens agradaria visitar algun dia. El seu gran creixement i capacitat de penetració en tots els segments de públic han convertit a Instagram en una plataforma imprescindible per al sector del turisme.