El 86% dels internautes de l’estat espanyol utilitza les xarxes socials, la qual cosa representa un conjunt de 19 milions d’usuaris, amb un increment del 6% durant l’any 2017. Són dades de l’estudi anual de xarxes socials que publica l’Interactive Advertising Bureau (IAB Spain), associació que representa al sector de la publicitat i la comunicació digital.
Si parlem de les xarxes preferides, les quatre primeres posicions es mantenen inalterables: Facebook continua sent la reina de les xarxes (91% d’usuaris), tot i que en lleuger descens, seguida molt de prop per Whatsapp (89%), Youtube (71%) i Twitter (50%). Cal destacar una xarxa social en ascens: Instagram. La xarxa de fotografies per excel·lència escala fins el 45% dels usuaris, 11 punts per damunt de l’any anterior, confirmant així la seua línia ascendent. Molta connectivitat visual i emocional i un fort compromís (engagement), els seus punts forts.
Ara bé, en referència a la valoració dels usuaris i la freqüència d’ús, la situació canvia notablement. Whatsapp és la millor valorada, seguida de Youtube, Spotify, Telegram i Instagram, en una classificació en què Facebook cau al vuitè lloc. Pel que fa a l’ús, es compleix el tòpic que d’estar tot el dia enganxats al Whatsapp i als seus grups: líder destacada amb més de cinc hores a la setmana, la qual cosa no estranya sabent que la principal activitat dels usuaris a les xarxes és, amb diferència, enviar missatges i xatejar.
Per acabar, ens centrem en el perfil d’usuari de les xarxes. No hi ha diferències de gènere, i la principal franja d’edat és entre 31 i 45 anys. L’ús dels dispositius mòbils, tendència clara dels darrers anys, és cada vegada més important. Potser més interessant és el perfil de no usuari: sobretot homes, per damunt dels 46 anys. La manca d’interès i la por a la pèrdua de privacitat, els principals motius pels quals no entren a les xarxes.
L’estudi d’IAB Spain també conté un apartat relacionat amb l’acceptació de la publicitat, la incidència de les marques comercials en l’univers de les xarxes socials i el comerç electrònic, amb dades molt interessants.