Skip to content
web libre

La web va nàixer lliure fa trenta anys

Aquesta setmana s’ha publicat una imatge de la primera pàgina de la proposta de Tim Berners-Lee per a la World Wide Web al març de 1989 quan treballava al CERN. Han passat 30 anys des de que la tecnologia, que et permet llegir aquest article, fóra disenyada per aquest científic de la computació.

Imagen de la primera página de la propuesta de Tim Berners-Lee para la World Wide Web en marzo de 1989.
Imatge de la primera pàgina de la proposta de Tim Berners-Lee per a la World Wide Web al març de 1989.

Tim Berners-Lee mai ha deixat de treballar en la creació el projecte; es considera al mateix temps l’inventor i el protector de la web. En 1994 va crear el Consorci WWW, en anglés: World Wide Web Consortium (W3C), que actualment dirigeix i que és un organisme internacional d’estandardització de tecnologies web. W3C va decidir que tots els seus estàndards foren lliures i els poguera utilitzar tothom sense cap cost, la qual cosa és una de les grans raons per les que Internet ha crescut de forma exponencial en l’última dècada.

En 1999 va publicar el llibre Teixint la xarxa on explicava per què la tecnologia web havia de ser lliure i gratuïta. Realitzava dures crítiques a l’estat de la Xarxa que posaven de manifest que quedava molt per fer. També exposava els seus punts de vista sobre temes de tanta importància i tan actuals com són la censura i la privacitat.

«Si jo haguera creat una empresa amb el nom Web Incorporated, la World Wide Web s’hauria convertit simplement en un altre sistema amb propietari, no hauria aconseguit universalitzar-se com ara.»

Vint anys despres, en l’últim informe anual de Freedomhouse; organització no governamental que realitza estudis i promociona la democràcia, la llibertat política i els drets humans, conclou que en 2018 els governs de tot el món van reforçar el control sobre les dades dels ciutadans i van utilitzar declaracions de “notícies falses” per a reprimir la dissidència, erosionant d’aquesta forma la confiança en Internet i en els fonaments de la democràcia. Dels 65 països avaluats , 26 van experimentar una deterioració en la llibertat d’internet. Quasi la meitat de totes les disminucions van estar relacionades amb les eleccions. En l’informe s’inclou que als Estats Units també va disminuir la llibertat.

La web va nàixer lliure fa 30 anys, i el seu fundador Tim Berners-Lee té motius per a seguir preocupat. La paradoxa és que la tecnologia que va ser dissenyada per a ser lliure i gratuïta està sent utilitzada en els últims anys per governs de tall autoritari com a eina de control i manipulació.

Font de l’imatge: Western Spring

Entrades relacionades

Xatcom · Agencia digital Valencia
Carrer de Molinell, 37 · 46010 València

Tots els drets reservats © Xatcom 2016