Skip to content
Facebook

Facebook en crisi per un nou escàndol amb l’ús de les dades

Facebook a la vora del penyasegat, Facebook, la caiguda de l’imperi…els mitjans internacionals no s’han estalvia titulars a l’hora de qualificar l’enorme crisi que viu ara mateix el gegant Facebook, la xarxa social més utilitzada del món. Des que va esclatar l’escàndol per l’ús fraudulent de dades de milions d’usuaris amb finalitats polítiques, la companyia californiana ha perdut a la borsa un 12% del seu valor, en una baixada que sembla que no té aturador.

Les reaccions de la companyia han estat considerades, de manera general, insuficients. La situació no és nova, ja que no és el primer escàndol de Facebook relacionat amb el tràfic fraudulent de les dades dels usuaris. Plou sobre mullat i la crisi actual ha posat de manifest una nova consciència dels usuaris pel que fa a la seua privacitat.

Dades per a fer guanyar Trump i el Brexit

La seqüència dels fets va ser la següent:

– Un investigador desenvolupa una APP d’enquestes, que obté també permisos per conèixer el perfil de les amistats dels usuaris. Es calcula que entrevista 257.000 usuaris de Facebook i n’obté les dades de 57 milions.

Ven les dades a l’empresa Cambridge Analytica, que d’aquesta manera accedeix de forma il·lícita a la informació de les amistats.

– Cambridge Analytica, especialista en fer servir gran quantitat de dades amb finalitats polítiques, genera continguts favorables a Trump incloent-hi notícies falses (fakenews), en funció dels perfils, de manera que contribueix a la victòria de l’actual president estatunidenc.

4) Tot es descobreix per la denúncia de Chris Wylie, que va ser un dels fundadors de Cambridge Analytica.

La investigació dels fets pot arribar al Congrés dels EUA, amb la qual cosa la crisi pot adquirir proporcions encara més grans; de fet, a la Gran Bretanya Cambridge Analytica ja és objecte d’una investigació per un comportament semblant, utilitzant Facebook, durant la campanya del Brexit. A Europa, podria acabar amb noves restriccions en l’ús de dades.

Reacció insuficient

Mark Zuckerberg, propietari de Facebook, no va donar la cara fins a cinc dies després de l’escàndol, i les seues explicacions no han convençut. Els dubtes sobre l’empresa vénen de lluny. El màxim dirigent va reconèixer errades, però no va demanar perdó i va negar qualsevol il·legalitat, de manera que encara va afegir més llenya al foc.

Cal reconèixer que si el que va passar és legal, tractant-se d’una manipulació de dades amb finalitats polítiques, els usuaris de Facebook haurien d’estar preocupats. De fets ho estan, la crisi segueix i la xarxa social continua intentant donar resposta. La dimissió del cap de seguretat, Alex Stamos, tampoc no ha ajudat.

Protegir els comptes

Molts experts apunten que el contingut polític de la crisi ha provocat la seua gravetat, que hagués estat molt diferent si les finalitats haguessen estat comercials. Cert, els usuaris continuen compartint les seues dades de manera despreocupada. Però cada vegada menys; l’ús que es fa de les dades dels usuaris és una preocupació global, que a cada dia que passa anirà creixent. Són ara mateix moltes les informacions publicades a la xarxa sobre com protegir els perfils, pel que fa a la privacitat, com aquesta de la BBC.

Més enllà d’abandonar Facebook, que seria la mesura definitiva, la principal recomanació és entrar en la pàgina de configuració de Facebook, en la pestanya de les APP, i treure totes les categories on no es vol que hi tinguen accés.

Tres històries en una

El comerç amb dades personals centra ara mateix el negoci en internet, i és un element central de debat en l’àmbit global, amb sectors molt crítics. En aquest sentit és molt interessant el punt de vista de l’organització Privacy International, que parla de tres històries en una:

– Una primera història, d’utilització de dades amb finalitats polítics, una vegada més. Els governs continuen sense la capacitat d’autoregular-se.

– Una segona història, el trencament de la confiança en Facebook, una vegada més. Amb una resposta tardana i sense contundència.

– Una tercera història, la més important, la dels comerciants de dades, una vegada més. Capaces de manipular amb dades dels usuaris, sense restriccions. I no només per diners, sinó també per obtenir influència.

Entrades relacionades

Xatcom · Agencia digital Valencia
Carrer de Molinell, 37 · 46010 València

Tots els drets reservats © Xatcom 2016

Xatcom · Agencia digital Valencia
Carrer de Molinell, 37 · 46010 València

Tots els drets reservats © Xatcom 2016